Undersøkelser viser at farger kan forårsake en rekke fysiske reaksjoner hos oss mennesker. Blant annet har det vært målt endringer i puls, pust, muskelspenninger og blodsirkulasjon. Man antar også at fargene har en psykisk påvirkning på oss, for eksempel at rødt virker oppkvikkende mens blått har en beroligende effekt.
Når vi skal pusse opp hjemme, kan det derfor være greit å vite litt om fargenes effekt først. Hva slags farger bør vi bruke hvor og hvordan påvirker de oss?
Gult stimulerer oppmerksomheten og gjør deg opplagt og konsentrert. Det kan derfor være en smart farge i arbeidsrom. Gult er i tillegg den fargen øyet lettest ser, og den fargen spebarn oppfatter aller først. Det kan derfor være lurt å male barnerommet i gult, eller velge fargen når du vil ha iøynefallende detaljer. Ettersom gult gir assosiasjon til sol og lys, kan det også egne seg i nordvendte eller solfattige deler av huset.
Rødt virker stimulerende og aktiviserende på blant annet blodtrykket. Den får hjertet til å slå raskere og kan gjøre oss entusiastiske og opphisset. Rødt egner seg dermed i rom der man skal være aktiv, for eksempel et treningsrom. Det kan også være lurt med en anelse rødt i kalde rom. Rødt i spisestuen kan også være lurt, ettersom det kan fremme både kommuniksjon og appetitt. Rødt i gangen gir gjester en varm velkomst, uten at det blir for mye – ettersom det er et rom man bare passerer.
Blått har motsatt effekt av rødt og får pulsen til å slå langsommere. Blått er dermed gunstig hvis du er stresset. Fargen er spesielt fin på soverommet, ettersom den virker så beroligende. Den er også ideell i varme, sørvendte rom. Blått er også fin på kjøkkenet og badet, ettersom den gir en rent og delikat inntrykk.
Grønt er en harmonisk farge, som er rimelig nøytral. Den virker balanserende på sinnet og gir en følelse av skogens naturlige ro. Den kan derfor være bra i rom der vi skal konsentrere oss lenge, for eksempel i arbeidsrom. Det kan også passe bra med grønt på barnerommet, spesielt hvis du har aktive og urolige barn.